Skraplottens historia

Första skraplotten i historien
Första skraplotten

Skraplottens historia tog sin början 1964, det var då som en man vid namn John Koza kom att bli den andra personen i världen som tog en kandidatexamen i datorvetenskap. På den tiden var datorvetenskap ett relativt okänt fält för vetenskapen överhuvudtaget. Han fortsatte sedan att studera ämnet och tog slutligen en doktorsexamen i ämnet 1972. Året därpå gick han ihop med en otroligt skicklig marknadsförare som hette Daniel Bower och bildade företaget Scientific Games Corporation. Företagets första kund råkade så bli Massachusetts State Lottery Commission.

Vid den här tiden i början av 1970-talet var lotteriet i Massachusetts väldigt långsamt, man köpte en lott, valde sex nummer och fick sedan vänta i flera dagar innan man visste om man vunnit eller inte. Men killarna Koza och Bower i Scientific Games Corporation kände på sig att folk som spelade ville ha snabbare resultat. Det var detta som slutligen ledde till att dessa två skapade skraplotten. John Koza tog fram en matematisk algoritm som skulle försäkra spelarna om att spelresultaten på skraplotterna verkligen var slumpmässiga. Sedan gick Daniel Bower in med sina marknadsföringskunskaper och gjorde så skraplotterna till ett attraktivt alternativ. Framgångssagan var skriven och genom skraplotter kunde Massachusetts Lottery öka sina inkomster brutalt.

Nuförtiden kan man köpa skraplotter nästan överallt som du säkert känner till, men det var inte särskilt längesedan som man lanserade skraplotter på Internet. I och med den lanseringen online har skraplotten blivit populärare än någonsin.