Vad är en skraplott?

Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor? Den frågan har du säkert ställt dig själv ett oräkneligt antal gånger. Resor, motorbåt, lyxbil, nytt hus. Svaren är nog lika många som det finns drömmar om vad man skulle göra med så mycket pengar.

 

En modern uppdatering

Men hur når man fram till drömmarnas mål? En skraplott skulle mycket väl kunna vara vägen till uppfyllelsen av alla dina drömmar om vad du skulle göra om du vann den där miljonen. En skraplott är en modern uppdatering av de gamla hederliga lottsedlarna med den lilla skillnaden att skraplottens yta är täckt med ett ogenomskinligt skikt av plast.

 

Skrapa och vinn

Tanken är att lottköparen ska skrapa bort plastskiktet med hjälp av sin egen nagel eller någon form av redskap. När det är färdigskrapat ser man om man har vunnit något eller inte. I detta sammanhang är det viktigt att komma ihåg att varje form av lotterispel handlar om ren och skär slump. Det är slumpen som avgör om lottköparen vinner något eller inte.

 

Digital skraplott

På senare tid har den så kallade e-skraplotten, en digital skraplott för spel på internet, lanserats av många lotteriföretag. Den digitala skraplotten fungerar på samma sätt som de lotter du köper i kiosken. Den enda egentliga skillnaden är att betalningen för lotterna och utbetalning av vinster sker online via ett speciellt konto som lottköparen initialt öppnar på lotteriföretagets hemsida.

 

Vanliga skraplotter

Det finns en hel mängd olika varianter på temat skraplott. Storsäljaren Triss finns i ett flertal olika utföranden. Tia-lotter, Skrap-Bingo, Skrap-Pyramid, Skrap-Labyrint, Sverigelotten och Miljonlotten är andra vanligen förekommande skraplotter. De flesta finns att köpa hos närmaste lottförsäljare eller i digital form på nätet. Men många lockande erbjudanden om att köpa skraplotter landar också i brevlådan hos presumtiva lottköpare via så kallad direktreklam.